Woningen in panden Ruud van Drunen; verhuizing Corba

Woningen in panden Ruud van Drunen; verhuizing Corba

Wonen in een industriële omgeving

Terwijl  Ruud van Drunen afgelopen zaterdag na 33 jaar afscheid nam van zijn jachtservicebedrijf en buurman Cocky Baerts zijn scheepswerf en winkel per 1 augustus 2017 verplaatst naar het Edamse industrieterrein, werden gelijktijdig de nieuwe eigenaren van het laatste stuk bedrijfsgrond aan het Oorgat voorgesteld aan de vele genodigden. De eigenaren van SeaFast BV gaan hier binnenkort een spannend project aan met grote loftwoningen in de bestaande bedrijfspanden en woningbouw op het huidige terrein van de Corba.

Ontwerper Michiel van Fastenhout, woonachtig in Edam en zijn twee compagnons presenteerden zaterdag in een van de grote loodsen hun plannen. Die komen er in het kort op neer dat in één loods twee grote loftwoningen (met zwevende vloeren) moeten komen, met daarbovenop nog eens een luxe penthouse. De woning biedt ruimte voor twee inpandige autoparkeerplaatsen.
De grootste loods zal worden omgebouwd tot acht woningen. Hier krijgt elke woning één inpandige garage. De eventuele tweede auto van deze acht panden en de auto’s van de gezins- en seniorenwoningen op het terrein van Corba krijgen een vaste plaats op een te creëren pleintje.

Verhuizing Corba
Van Fastenhout hield zijn toehoorders voor dat het slechts om een idee gaat. “Alles is nog mogelijk. We willen eerst in overleg met buurtbewoners en gemeente.” Gesprekken met de lokale overheid starten al snel. Als het plan kan worden uitgevoerd komen er naast de drie grote woningen in de kleinste loods, ook nog eens acht woningen in het naastgelegen bedrijfspand. Aan de waterzijde zouden dan later, na de verhuizing van Corba, nog een zestal gezinswoningen worden gebouwd, inclusief enkele (gesplitste) seniorenwoningen.

Senioren
Een ambitieus plan dus. Van Fastenhout vertelde zaterdag dat hij zelf een van de grote loftwoningen gaat betrekken en dat er voor een tweede al belangstelling bestaat. “Ook horen we dat er veel behoefte is aan ruime eengezinswoningen en woningen voor senioren.”

Spannend
De acht-onder-één-kap woningen worden relatief smal (5 meter) maar enorm lang (20 meter). Een spannend project dus, waar de bewoner inspraak krijgt over het uiteindelijke ontwerp. “En doordat alle auto’s een eigen plek krijgen, zal de parkeerdruk op het Oorgat niet toenemen!”

Aanfluiting
Veel van de aanwezigen leken content met de plannen. “De nieuwbouw die dertien jaar geleden verderop is neergezet is een aanfluiting. Een totaal gemiste kans om de oude haven met het centrum te verbinden. Dit klinkt in ieder geval veel spannender,” meldt een overbuurvrouw.

Naar Enkhuizen
Ruud en An van Drunen kondigden op het afscheidsfeestje aan te verhuizen naar Enkhuizen. “Al worden er in de familie al weddenschappen afgesloten dat we over twee jaar terug zijn, aldus de oer-Edammers.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook