Wereldprimeur in Edam

‘Nergens in de wereld rijden elektrische bussen 135.000 kilometer per jaar’
Wereldprimeur officieel in gebruik bij busstation Edam

De ambitie is er om in enkele jaren zoveel mogelijk bussen elektrisch dan wel op andere schone wijze in te gaan zetten in de gebieden waar EBS gestationeerd is. Afgelopen woensdagmiddag beleefde Edam de primeur bij de officiële start van lijndienst 316, die voortaan vanuit Edam rechtstreeks het Centraal Station van Amsterdam zal aandoen en vice versa. De bus wordt niet alleen schoon maar zal ook de toenemende stroom toeristen naar Edam-Volendam brengen.

In een periode van tien maanden is het traject rondgekomen. Zo bleek tijdens de bijeenkomst voorafgaand aan het officiële moment in het Vergadercentrum aan de Schepenmakersdijk. Avi Friedman, voorzitter van Egged, het moederbedrijf van EBS, vertelde dat hij zeven jaar geleden ook al in Edam aanwezig was, vlak nadat zijn vervoersbedrijf de concessie Waterland had binnengehaald. 

Comfort
Een volgende stap wordt gezet met het stap voor stap duurzaam maken van de voertuigen. In aanwezigheid van een tolk vertelde de Israëlische topman dat er in eerste instantie tien elektrische bussen worden ingezet. Die moeten zorgen voor een reductie van 140 ton CO2 uitstoot per bus per jaar. “Dit is nooit eerder gerealiseerd in de wereld.” Friedman loofde de goede kwaliteit en het comfort van de bussen èn de krachtige oplaadstations.
In Edam staan inmiddels drie snelladers. In Purmerend worden de bussen op gewone wijze ’s nachts opgeladen. 

Derk Renema (VVD) van de Vervoerregio Amsterdam wil de regionale ambities na dit project verder opschroeven en Wim Runderkamp, wethouder Edam-Volendam, gaf aan blij en trots te zijn op het duurzame project dat ook nog eens voor extra toeristische bezoekers zal gaan zorgen.

Diesels vervangen
Ard Romers van het faciliterende bedrijf VDL Bus & Coach kwam met een rekensom die laat zien dat er momenteel nergens in de wereld elektrische bussen rijden die zoveel kilometers kunnen afleggen. 135.000 kilometer per bus per jaar. Waar tot nu toe het gemiddelde lag op 30.000 tot 70.000 kilometer. De bussen zelf rijden – met tussentijdse laadpauzes - zo’n 400 kilometer per dag. Dat stelt EBS in staat om vuile dieselbussen één op één te vervangen door de elektrische versie die op groene stroom rijdt. En dat levert naast milieuvoordelen op termijn ook nog eens een forse financiële besparing op.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook