Welkom in de Wijk

Welkom in de Wijk

Welkom in de Wijk is een project van de gemeente Edam-Volendam dat in 2015 al gestart is. Het is bedoeld om nieuwe inwoners binnen de gemeente welkom te heten. Deze mensen krijgen allemaal een brief: welkom in gemeente Edam-Volendam. In deze brief wordt uitgelegd dat een vrijwilliger langs komt met een tasje en voor een praatje (zie foto). Uiteraard kan aangegeven worden als mensen hier geen gebruik van willen maken.

In het tasje zit de Gemeentegids, de Wijksteunpuntfolder en informatie van bijvoorbeeld de bibliotheek en het zwembad. Daarnaast zitten er kortingsbonnen in voor musea, een nieuw boek van de bibliotheek en ook lokale ondernemers leveren kortingsbonnen of een attentie aan.

Leuk feitje: jaarlijks worden er ongeveer 600 tasjes binnen onze gemeente verspreid.

Er is een groep met 10 vrijwilligers. In voormalig Zeevang zijn alle dorpen vertegenwoordigd met een vrijwilliger. Ook in Edam en Volendam zijn vrijwilligers, maar omdat dit gebied groter is moeten zij erg veel tasjes rond brengen. Het zou dus heel erg fijn zijn als er voor Edam en Volendam nog vrijwilligers bij komen. Heeft u interesse? Aanmelden kan heel eenvoudig bij de Vrijwilligersmakelaar Joke Karman of assistent-vrijwilligersmakelaar Guus Hexspoor.

Wilt u ander vrijwilligerswerk doen of wilt u hier algemene informatie over, ook dan kunt u contact opnemen met de Vrijwilligersmakelaar (dit kan ook als u nog niet precies weet wat u wilt doen. De Vrijwilligersmakelaar denkt graag met u mee). Hiervoor kunt u terecht in Wijksteunpunt De Meerwijk in de bibliotheek in Edam. Ook kunt u telefonisch contact opnemen: 0299-398398 of per mail: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl.

 


Uit de schaduw-  Greet van der Zee / Welkom in de Wijk
1. Wie ben je?
Ik ben Greet van der Zee, ik woon in Middelie.
2. Waar doe je vrijwilligerswerk en waarom?
Ik ben vrijwilliger voor ‘Welkom in de Wijk’. Dit is een project van gemeente Edam-Volendam. Als mensen nieuw in deze gemeente komen wonen, bezoekt één van de andere 10 vrijwilligers of ik de nieuwe inwoner. We brengen aan de nieuwe mensen (in de plaats waar we zelf wonen) een tasje met allerlei informatie en kortingsbonnen of een aardigheidje. De inhoud van de tas komt van organisaties of particulieren uit de gemeente. Het is leuk om op deze manier nieuwe mensen te ontmoeten. Je kunt ze dan eventueel later betrekken bij het verenigingsleven. Ik doe namelijk meer vrijwilligerswerk, ik help met het vouwen van de Kikkerkoerier (het dorpsblad van Middelie), ik maak samen met anderen de kerk schoon als er een activiteit is en ik help daar bij activiteiten dan ook vaak met de catering.
3. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik ben door iemand gevraagd voor Welkom in de Wijk met de woorden dat dit vrijwilligerswerk echt iets voor mij zou zijn. Toen heb ik me ervoor aangemeld bij de vrijwilligersmakelaar van de gemeente.
4. Wat brengt het je?
Tja, wat brengt het me? Contact, even wat anders, even een praatje met een buurtgenoot.
5. Waarom vind je het belangrijk dat er vrijwilligerswerk gedaan wordt?
Dan spreek je weer eens andere mensen. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen. Ik ben meer een doener dan een prater, meer weet ik er niet over te zeggen.
6. Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Daar hoef ik niet lang over na te denken. Ik nomineer Agatha Mol, zij is namelijk degene die mij aanraadde om vrijwilligerswerk te doen bij Welkom in de Wijk. Tja, wat ik van haar wil weten…. Zij doet zoveel verschillende dingen en helpt daarmee heel veel mensen, ik vraag me af of ze naast al dit vrijwilligerswerk ook een hobby heeft.

Foto: Greet van der Zee in haar mooie tuin.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook