Vrijheid, van onschatbare waarde

Vrijheid, van onschatbare waarde

We leven dit jaar 75 jaar in vrijheid. Yvonne Jonkman bezoekt de komende weken diverse inwoners uit Edam-Volendam. Aan de huiskamertafel omschrijven de geïnterviewden wat vrijheid voor hen inhoudt. Hoe ze omgaan met deze vrijheid en welke gevaren onze vrijheid bedreigen. In deel 1 komt Frank Bond aan het woord.

Aan tafel met Frank Bond. We spreken over vrijheid en alles wat daarbij komt kijken. Maar wie is Frank Bond? “Waar moet ik beginnen?”, antwoordt hij. “Ben cultureel ondernemer, songwriter en muzikant, projectleider van o.a. Oude Meesters, cultureel project voor senioren in onze gemeente. Het gaat heel goed, veelal via mond-tot-mondreclame. Dat werkt!”

Betekenis van vrijheid
“Vrijheid is een onvoorwaardelijk begrip! Je moet alles kunnen doen, denken en zeggen, maar wel met respect voor de vrijheid van anderen. Sta vooral stil bij jouw vrijheid en waardeer die ook, wees er dankbaar voor. Voor mij persoonlijk loopt mijn persoonlijke vrijheid, de dagelijkse realiteit, als een rode draad door mijn doen en laten. Je moet kunnen doen waarin je gelooft en je kunnen uiten in een veilige omgeving. Met de band Alasca maken wij onafhankelijke muziek; bij Oude Meesters komen mensen zingen die dat nooit eerder durfden!”

Onvrij
“Ik voel me onvrij als ik in een hokje word geduwd, dan word ik een persoon die ik niet ben. Dan ben je jezelf niet meer. Ik ben nu wie ik ben, heb “gevochten” voor mijn persoonlijke vrijheid door voor mezelf op te komen. Ik koos ervoor om muzikant te worden. Toen voelde het als “uit de kast komen”. Voelt zelfs nu nog een beetje zo. Muziek is mijn passie!”

Bedreigde vrijheid
“Ik zie grote gevaren bij het internet”, geeft Frank aan. “ Dataverzamelingen zijn erg riskant voor de privacy. De mens moet zich ongezien in vrijheid kunnen bewegen. Dat is de kern van privacy. Vrijheid en privacy lopen in elkaar over”.
Frank werkt ook met jongeren. Aan hen geeft hij hier een paar serieuze adviezen. “Leef eens een dag niet afgeleid! Verdiep je ook een keer in jouw persoonlijke en maatschappelijke rijkdom en wees er dankbaar voor. Wees je bewust van onze maatschappelijke overvloed en realiseer je dat die overvloed ten koste gaat van anderen in de wereld”. Vervolgens geeft Frank het voorbeeld van een schooluitje dat zelfs niet meer leuk gevonden wordt…

“Blijf vooral open en vrij naar buiten treden”, adviseert Frank naar de ouderen. “Dat geldt voor de eigen mening en voor de creativiteit. En blijf vooral vertellen, verhalen, druk je uit op jouw eigen wijze maar dóe het!”
Tekst en foto Yvonne Jonkman

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook