Veertien vragen aan Annelies Gunther

Veertien vragen aan Annelies Gunther

Als eigenaar van een kantoorboekhandel in Purmerend is het geen onlogische stap om dat ook in Edam te gaan doen. Ze benadrukt dat ze Markee niet overneemt, maar een eigen winkel begint en dat Mariet bij haar komt werken. “De basis van mijn beslissing is het gevoel dat deze winkel terug moet komen in ons stadje.”

Wat is voor u volmaakt geluk?
“Voor mij is dat gewoon hier in huis met mijn twee dochters om me heen. We hebben allemaal een druk leven en er is elke ochtend wel iets, dus dan toch die zondagochtend als de zon schijnt en de dag nog open ligt, dat vind ik wel geluk.”

Wat is uw meest typerende eigenschap?
“Ik ben een kletskous en een rommelkont.”

Welke activiteit gaat u het meest aan het hart in Edam-Volendam?
“Vanaf het allereerste moment ben ik bij De Toverbal betrokken. Het is niet alleen een grote hobby, maar ik doe het ook samen met een dierbare vriendenploeg die ik als mijn familie beschouw. Begonnen als klein meisje op de planken, ben ik nu vooral druk met het schrijven van de musicals. Dit jaar doen we de voorstelling die ik ooit, meer dan veertig jaar geleden, ook zelf heb opgevoerd.”

Zet u zich in als vrijwilliger?
“Samen met een leuke groep vrouwen zit ik in het bestuur van de Grote Club Actie. Mijn dochter voetbalt en zodoende ben ik begonnen met het schrijven van wedstrijdverslagen in het EVC krantje vanuit het oogpunt van de voetbalmoeders. Toen de Grote Club Actie een keer niet was doorgegaan, schreef ik daar een beetje zuur stukje over. Wie a zegt, moet ook b zeggen, dus ben ik zelf tot het bestuur toegetreden. Jaarlijks halen we een mooi bedrag op en dat besteden we onder andere aan de trainingspakken.”

Welke verleiding kunt u niet weerstaan?
“Ik ben een Bourgondiër, dus niet naar de sportschool gaan en wel dat wijntje drinken. Ik hou van het leven, daar zullen vast meer mensen last van hebben.”

Waarvan heeft u het meeste spijt?
“Hoewel ik altijd zeg dat je nergens spijt van moet hebben, heb ik er wel spijt van dat ik nooit ben gaan studeren. Als ik het overnieuw zou kunnen doen, zou ik bijvoorbeeld rechten gaan studeren. Na de middelbare school had ik helemaal geen zin meer, ik heb een secretaresseopleiding gevolgd en ben gaan werken.”

Hoe ziet een ideale dag eruit?
“Dat is een dag die ik doorbreng in goede gezondheid met dierbaren. Dat kan betekenen dat je een dag lekker aan het werk bent of dat je blauw van de lach met je dochters in een winkelcentrum rondloopt. Of toen ik vorig jaar 50 werd en er 40 vrienden stonden te zingen in mijn huiskamer, voelde dat ook wel als een ideale dag.”

Wat is het beste advies dat u ooit ter harte heeft genomen?
“Mijn moeder heeft mij alleen opgevoed, Ze is een groot voorbeeld voor mij, zeker nu. Ze was een hele sterke vrouw met veel relativerende opmerkingen. Ze zei dan: zo donker kan de lucht niet zijn of de zon gaat wel weer schijnen. Als je jong bent denk je dan: ja mam. Maar nu, older and wiser, denk ik er bijna elke dag wel eens aan.

Wat is uw grootste prestatie?
“Ik ben trots op waar ik nu sta en op mijn twee dochters. Ik ben ook trots op de stap die ik nu durf te nemen.”

Waar gaat uw favoriete reis naar toe?
“Ik wil elk plekje van de wereld wel zien. Vorig jaar zijn we naar Cuba geweest, dit jaar gaan we naar Praag. Ik vind het heel bijzonder om samen met mijn meiden te doen. Wat ook nog op mijn lijstje staat voor de langere termijn is de Transsiberië Express. Suriname zou ik ook graag willen bezoeken, mijn vader is Surinaams, maar ik ben opgevoed als Edammer Kaaskop.”

Wat is uw favoriete plek in huis?
“Mijn hele huis eigenlijk. Na mijn scheiding vijf jaar geleden ben ik hier komen wonen. Eerst wilde ik hier niet kijken, het was heel verouderd en moest veel aan gebeuren. Uiteindelijk hebben we toch de stap genomen en alles laten verbouwen. Alles is zoals we het zelf hebben bedacht en ik steek elke dag nog met heel veel plezier de sleutel in het slot.”

Welke droom wilt u nog verwezenlijkt zien worden?
“Ik hoop dat waar ik nu mee bezig ben, gaat lukken en dat ik hier in Edam het zakelijk succes mag waarmaken. We zijn nog steeds op zoek naar een locatie, we streven er nog steeds naar om voor het seizoen te openen.”

Wat is uw favoriete boek/serie/schilderij of film?
“Ik kijk verschillende series op Netflix, ook hou ik ervan om samen met mijn dochter op de bank bloedfanatiek met quizzen op tv mee te doen.”

Wat is uw levensmotto?
“Mijn dochters zeggen meteen: jaha mam; maar mijn motto is: Wat je geeft, dat krijg je.”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook