Twaalf vragen voor Christiaan Warger.

Twaalf vragen voor Christiaan Warger.

Het afgelopen jaar heeft Christiaan Warger al zijn zakelijke afspraken op de fiets gedaan, tot 250 kilometer per dag. De tweede week ging hij al naar België en in de herfst en de winter fietste hij duizenden kilometers door regen en wind. Zijn missie kwam voort uit een behoefte om het milieu minder te belasten, maar vooral als een zoektocht naar zichzelf.

1. Wat is voor u volmaakt geluk?
“Als ik mijn kinderen zie genieten, dan ben ik gelukkig. Afgelopen zomer waren we op een natuurcamping van Staatsbosbeheer, er was alleen een kraantje met stromend water en een berg met zand. Gewoon buiten zijn, spelen met wat je in het bos tegenkomt, dan zie ik hele gelukkige kinderen. Een andere vorm van geluk ontstond tijdens een rit van 212 km met sneeuw, hagel, winterse neerslag en windkracht 7. Die dag was puur afzien. Op de terugweg vlak voor Amsterdam brak ik. Ik huilde van ellende, mijn benen fietsten echter onverminderd door. Ze leken wel los van mij te staan. Dat laatste uur van de rit volgde ik vol ontzag het werk van mijn benen. De stilte die dat teweegbracht was een ongelooflijke ervaring en beschouw ik als een bijzondere vorm van geluk.”

2. Wat is uw meest typerende eigenschap?
“Als me iets me raakt dan neem ik vaak het initiatief om daar iets mee te doen. Op deze wijze is er in 25 jaar tijd een lange lijst met initiatieven ontstaan. Van een vernieuwende wielervereniging tot een tv-programma om het debat op een andere manier met elkaar te voeren. Ik denk dat dit mij wel typeert.”

3. Welke activiteit gaat u het meest aan het hart in Edam-Volendam?
“Ik vind het belangrijk dat er dingen georganiseerd worden die de stad levendig houden en de mensen met elkaar verbindt, zoals de Sint Maarten optocht, de pianowandeling en Kaaspop.”

4. Zet u zich in als vrijwilliger?
“Ik ben in het verleden actief geweest in de gemeente rondom de verkiezingen en samen met bewoners heb ik een actie opgezet om een aantal zaken aangaande het verkeer te agenderen en te veranderen. We hebben het toen voor elkaar gekregen dat de gemeente met kleinere vuilniswagens in het centrum ging rijden. De laatste tijd ruim ik regelmatig zwerfafval op, alleen of met mijn kinderen samen. Je denkt dat het wel meevalt, maar binnen een uur heb je een hele vuilniszak vol, dat vind ik best schokkend. Het duurt decennia voordat ons afval wordt afgebroken en het is een kwestie van tijd voordat we de rotzooi zelf weer opeten doordat hele kleine stukjes plastic via de vissen die we eten in onze magen terechtkomen. Een weerzinwekkend idee vind ik. Dus ruim ik af en toe zwerfvuil op en hoop ik dat meer mensen dat gaan doen en vooral dat minder mensen hun afval op straat gooien. ”

5. Welke verleiding kunt u niet weerstaan?
“Nieuwe fietsspulletjes. Natuurlijk is goede kleding en materiaal belangrijk, zeker als je fietst in de winter, maar ik kan te veel tijd besteden aan het uitzoeken van nieuwe kleding of gadgets terwijl dit voor het fietsplezier geen wezenlijk verschil maakt. Gelukkig krijg ik alles wat ik nodig heb gesponsord.

6. Is er iets waar u spijt van heeft?
“Als je op het einde van de dag moe bent en er tegelijkertijd nog van alles moet gebeuren zoals koken, opruimen en de kinderen naar bed brengen, dan handel je niet altijd zoals je zou willen. Dan kan ik soms kortaf doen of te snel nee zeggen tegen mijn kinderen, dat zit me dan niet altijd lekker.”

7. Hoe zou een ideale dag eruit zien?
“Ik heb geen vast recept voor een ideale dag, maar het is een combinatie van buiten zijn en tijd hebben voor verdieping door te schrijven of een gesprek te hebben dat er toe doet.”

8. Wat is het beste advies dat u ooit ter harte heeft genomen?
“Het is mijn ervaring dat je je niet te veel moet laten adviseren. Het is moeilijk om een advies op maat te geven, het is mijns inziens veel belangrijker om je eigen weg te zoeken, dichtbij jezelf te blijven en te leren van vallen en opstaan.

       9.     Wat is uw grootste prestatie?
“Dat is ons stabiele gezin, de fijne en warme plek waarin onze kinderen opgroeien. Het is een anker in mijn leven. Daar heb ik niet perse veel voor gedaan, behalve dat ik heb gewacht op Femke, mijn partner bij wie ik me helemaal thuis voel.”

      10.  Waar gaat uw favoriete reis naar toe?
“Ik hou van het bos en de bergen, het liefst wandel ik in de natuur. Hoewel mijn passie voor het fietsen groot is, ontgaat mij op de fiets toch veel van de omgeving. Het afgelopen jaar op de fiets heb ik meer kennis gemaakt met de elementen dan met Nederland zelf.

9. Wat is uw favoriete plek in huis?
“De woonkamer, dat is ook de plek waar ik werk.”  

10. Welke droom wilt u nog verwezenlijkt zien worden?
“Ik geef niet zoveel om mijn dromen. Ik heb er genoeg gehad maar dagdromen zetten vaak oogkleppen op en kunnen je opjagen. Ik heb ook niet kunnen ontdekken dat dromen over enige zelfkennis beschikken of een vooruitziende blik bieden over hoe iets zal uitpakken. Voor mij hebben dromen geen waarde meer. De weg ligt achter je, niet voor je. Dat leerde ik op de fiets. Mede daardoor ben ik minder bezig met straks en meer met nu.”

11. Wat is uw favoriete boek/serie/schilderij of film?
“De films van de Coen brothers zijn favoriet, met name Fargo. De boeken van Krisnamurti zijn een inspiratiebron voor mij en qua muziek is dat Prince. Een geweldige artiest.”

12. Wat is uw levensmotto?
“De meeste kilometers fietste ik volgens een van te voren uitgezette route. Tot er een moment kwam dat ik onderweg een bospad zag en mijn lichaam er meteen naartoe stuurde, zonder het gebruikelijke overleg in mijn hoofd over wat ik wilde. Daarna fietste ik puur op de tast en was me door de kronkelpaadjes en een wegglijdend achterwiel veel bewuster van de omgeving. Dit is voor mij het echte fietsen. Het mooie is dat je ook op deze manier kunt leven. Bewust leven door ruimte te maken voor iets dat je een diepere wil kunt noemen, iets wat we allemaal hebben. Er is iets in ons dat op het juiste moment de juiste keuzes kan maken. Door die wil te ontdekken en te volgen wordt je leven verrassender en interessanter. Sinds ik dit weet probeer ik zo te leven.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook