Nieuwe voorzitter Watersportvereniging de Zeevang Edam

Nieuwe voorzitter Watersportvereniging de Zeevang Edam

Sinds dit voorjaar is Pieter Leek de nieuwe voorzitter van de Watersportvereniging de Zeevang Edam. Hij heeft nog niet zo lang een boot maar is al helemaal overtuigd: het is heel fijn om op het water te zijn. Grote plannen heeft hij nog niet, vooral zo doorgaan.

De jachthaven van de watersportvereniging is opgericht in 1995, na een intensieve lobby. “Toch is deze plek niet heel bekend onder Edammers,” vertelt Pieter. “Niet zo gek natuurlijk, je moet een boot en een box hebben, anders kom je hier niet. Maar toch voelt het soms of de meesten plaatsgenoten niet voorbij de dijk komen.” De vereniging heeft veel leden uit Edam, maar ook buitenleden, die niet woonachtig zijn in de gemeente. “Er zijn er zelfs bij die wonen in Den Bosch, maar dan is er wel vaak een geschiedenis die daaraan vooraf is gegaan, een vader die vroeger in Edam woonde en hier zijn boot had bijvoorbeeld.”

Makkelijke rol
“Ik ben nog niet zo lang lid, maar ben toch gevraagd. Een hele eer. Jarenlang was ik bestuurlijk betrokken bij Bosvolk en Nohol. Daar ben ik mee gestopt omdat ik dat wel genoeg vond, maar ik ging dat toch wel missen. Op mijn leeftijd pas ik niet meer bij een jongerencentrum, dus is het heel leuk dat dit op mijn pad is gekomen. Behalve een mooie plek, is het ook een hele stabiele vereniging. Er zijn diverse werkgroepen en iedereen heeft zo een taak. Er is geen gedoe, het is een goed draaiende club. Dat maakt mijn rol heel makkelijk. Vanuit een praktisch oogpunt is het fijn dat ik in Edam woon, mocht er wat zijn kan ik zo heen en weer fietsen.”

Dijkverzwaring
Toch komt er nog wel wat bij kijken. “Het is best een bedrijfsvoering. Zo heb je te maken met allerlei onzekerheden omtrent de dijkverzwaring die aanstaande is. Er komt hier een baggerdepot voor de deur, gaat dat wel goed? Stort onze haven niet in? Wat gaat de verbreding precies inhouden? Dat zijn dingen die op je dak komen. Het water in het Markermeer is steeds schoner geworden, daardoor schijnt nu zonlicht op de bodem en hebben we veel last van fonteinkruid. Daar kom je dan in vast te zitten met je kiel. Daar moeten we ook iets mee doen. Bij de ontwikkelingen in de toekomst speelt vooral het milieu en duurzaamheid een grote rol. We gaan bijvoorbeeld de hardhouten steigers vervangen voor een alternatief van gerecycled kunststof.”   

Leenfietsen
Van oudsher is de watersportvereniging gericht op zeilen, ze zitten immers aan het Markermeer. Toch neemt het aantal motorboten toe. “Naar mate de leden ouder worden, ruilen ze vaak hun zeilboot in voor een motorboot. Nu organiseren we wel eens zeilwedstrijden, misschien moeten we ook zoiets gaan doen voor de gemotoriseerde boten.” In de zomertijd komen er regelmatig passanten die overnachten in de haven. “Het is natuurlijk jammer dat onze haven niet in het centrum ligt, zoals in Volendam en Monnickendam. Daarom hebben we leenfietsen, die mogen ze zo pakken, anders is het een pittig tripje naar het centrum. Ook voor Edam is het leuk om dit type toeristen in het stadje te krijgen.”

Haven 25 jaar
“We gaan in de eerste plaats gewoon zo verder de haven,” vertelt Pieter. “Maar het is ook leuk om te kijken wat we nog meer kunnen doen. We zijn natuurlijk een watersportvereniging, dan wil je ook iets van de watersport promoten. Je hebt hier surfers op het Strandbad en verderop de kitesurfers. Misschien zouden we dat bij elkaar kunnen brengen? Geen idee of dat echt een goed plan is. Ik heb daar nog geen helder beeld bij, maar ergens denk ik wel: watersporters; verenging u. Volgend jaar bestaat de haven 25 jaar, wellicht dat we er dan iets mee kunnen doen. Ook vanuit de gemeente zou er ook meer aandacht voor watersport mogen zijn. We wonen aan het water maar doen er niet zo veel mee.”

Jeugdzeilen
“Het jeugdzeilen is bijvoorbeeld een groot succes en zou uitgebreid mogen worden. Elke dinsdag en woensdag gaan ze in kleine zeilbootjes, Optimistjes, hier het water op. In deze kom staat weinig wind en dat is een goede plek om te leren. Het ziet er altijd schattig uit en is volgens mij ook heel leuk om te doen. Ook kinderen wiens ouders geen boot hebben volgen deze lessen, het is natuurlijk een grote natuurkunde les. Rond de leeftijd van 12 is dat klaar en voor de jeugd tussen de 15 en 25 is er niet zoveel. Het zou leuk zijn om voor deze groep iets te kunnen bieden, bijvoorbeeld lessen in een groter bootje waar ze met zijn tweeën in kunnen.”

“Als voorzitter heb ik nog geen grote plannen, maar het is wel interessant om dingen te volgen die te maken hebben met trends in de watersport. Afgelopen maand heb ik het vaarseizoen geopend, eigenlijk mijn eerste optreden. Ik wist niet zo goed wat ik moest zeggen, maar wat ik iedereen deze zomer wil wensen is mooi weer met een lekker windje.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook