Merel Karhof toont haar ‘Wind Knitting factory’ bij Klederdracht festival Zuiderzeemuseum

Merel Karhof toont haar ‘Wind Knitting factory’ bij Klederdracht festival Zuiderzeemuseum

Op 28 en 29 september 2019 zal in het decor van het prachtige Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de ‘Wind Knitting Factory’ van Merel Karhof draaien. Deze mobiele windfabriek, die tussen de publieke en private ruimte opereert, illustreert een productieproces en visualiseert op directe wijze wat je kunt produceren met de alom aanwezige wind.

Fotograaf Charlotte Visser volgde wind ontwerper Merel Karhof deze zomer in Edam op weg naar een weiland en documenteerde de opbouw van de ‘Wind Knitting Factory’. Wat resulteerde in een prachtige fotoserie en een tiental nieuwe wind-gebreide sjaals. Deze exclusieve sjaals zullen te koop zijn tijdens het ‘Klederdracht Festival’. Merel Karhof zal zelf aanwezig zijn met haar ‘Wind Knitting Factory’ om te demonstreren hoe de sjaals worden gemaakt.

Wat is de ‘Wind Knitting Factory’? Het is een door de wind aangedreven breimachine die aan de gevel van een gebouw is bevestigd of in een weiland wordt geplaatst. De wieken beslaan meer dan een meter in diameter en de wind die deze molen opvangt drijft de breimachine aan. Zo wordt er een lange sjaal gebreid. Als het hard waait breit de machine snel en bij weinig wind breit de machine langzamer.

Wie is Merel Karhof?
Door de jaren heen is Merel Karhof een expert geworden in wind-design. Haar objecten maken het potentieel van windenergie en energie-oogsten tastbaar. Haar oeuvre bestaat uit een reeks objecten gecreëerd door de wind, van gestoffeerde meubels tot gebreide sjaals, allen gemaakt met de ‘Wind Knitting Factory’. Ze maakte daarnaast ook een windmolenbroche, wat niet alleen een sieraad is, maar ook een energie producent. Momenteel gebruikt Merel Karhof de aerodynamica van windturbines als inspiratiebron voor het ontwerp van een tafel.

Klederdracht Festival: Datum: 28 en 29 september 2019 Locatie: Buitenmuseum Zuiderzeemuseum Enkhuizen, NL Openingstijden: van 10.00 uur – 17.00 uur

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook