Lokaal basketbaltalent naar Amerika

Lokaal basketbaltalent naar Amerika

Op goed geluk stuurde Thijmen Lamkamp (15) een filmpje van zijn laatste wedstrijd naar een coach van een basketbalteam in Amerika en hij werd direct uitgenodigd om een jaar mee te trainen. Aan het einde van de zomer vertrekt het basketbaltalent naar Seattle, om daar te gaan wonen en deel uit te maken van het highschoolteam. 

“Van de laatste twee wedstrijden had ik een filmpje gestuurd naar Amerika,” vertelt Thijmen Lamkamp. “De coach zei eigenlijk meteen: kom maar. Het was geen bijzondere wedstrijd, alleen een overzicht van al mijn verschillende acties. Hij was zo onder de indruk dat ik een jaar mee mag trainen met het team van Mount Si High School.”

Don Bosco
Het was de vader van Thijmen die zijn zoon voorstelde om naar de VS te gaan. Deze zomer heeft Thijmen zijn diploma gehaald aan het Don Bosco College en had eigenlijk geen idee wat hij wilde gaan doen in september. “Mijn vader vroeg: zou je een jaartje naar Amerika willen. Ik zag dat eigenlijk meteen wel zitten. Hij heeft een goede vriend, een Volendammer die met een Amerikaanse is getrouwd en die woont in de buurt van Seattle. Daar kan ik wonen, dat is natuurlijk fijner dan een gastgezin.”

School als middel
Het was voor Thijmen dus zaak om in de buurt van deze stad een high school te vinden met een goed basketbalteam waar hij mag meetrainen en dat is Mount Si High School geworden. “Behalve dat ik mag komen, weet ik niet precies wat me verder te wachten staat. Het schoolsysteem is natuurlijk helemaal anders dan hier. Omdat ik toch al geslaagd ben, maakt het niet zoveel uit welke vakken ik ga volgen. Het is mijn doel om zo goed mogelijk te worden in basketbal. De spelers en de trainers zijn daar gewoon beter en daar kan je heel veel van leren. We trainen zes keer per week en nog een wedstrijd, wat ik verder doe maakt me niet zoveel uit.” Met zijn lengte van 1.94m is hij meteen de langste speler van het team. “Ze zijn daar gewoon minder lang. Voor deze sport is het toch wel heel handig om een beetje lengte te hebben, dan kan je van verschillende posities verdedigen.”

NBA
Hier in Nederland heeft Thijmen, die basketbal speelt in Volendam,  met diverse eredivisieteams meegespeeld. “Ik kon aardig meekomen, maar als je de kans krijgt om naar Amerika te gaan, dan ga je daar natuurlijk voor. Het lijkt me heel leuk om in een land te trainen en te spelen waar de sport echt leeft, dat is hier toch gewoon minder. Hoe dat komt weet ik niet, daar houden ze weer niet van voetbal. Het lijkt me geweldig om daar een keer een NBA wedstrijd te bezoeken, gewoon om de sfeer mee te maken. Hier zijn bij wedstrijden niet veel mensen aan het kijken en daar leeft echt de hele school mee.”

Eerst keer alleen
Voor zijn vertrek naar Amerika moet hij nog wel de sportschool induiken. “Het zou mooi zijn als ik nog iets sterker kan worden. In mijn team spelen jongens van rond de 18 jaar oud, dat merk je wel in kracht.” Verder is het gewoon nu afwachten. “Mijn vader regelt verder alles. Ik ga eind augustus die kant op en in september begint school. Ik kan er verder niet zoveel over zeggen. Voor mij word het de eerste keer naar de Verenigde Staten, heel spannend. Mijn vader en broertjes willen met kerst komen, verder kunnen ze niet en ik kan ook niet tussendoor terugkomen, het is dus echt een jaar weg uit Edam. Ik weet niet wat ik ga missen, misschien het brood van hier: flippen en hagelslag.”

Mooi avontuur!
Zijn Engels is gelukkig prima en dat zal het komende jaar alleen maar beter gaan worden. “Er zijn meer voordelen, ik kan namelijk ook mijn rijbewijs halen, dan kan ik zelf naar school rijden in plaats van met die bus. De vriend van mijn vader heeft een auto die ik kan gebruiken. Als ik zoveel dagen in de VS heb gereden, mag ik het rijbewijs na een paar lessen laten omzetten in een Nederlands rijbewijs, dat is ook wel leuk. Misschien als ik goed genoeg ben, kan ik daar blijven, als mijn vader het daar ook mee eens is. Als ik dat niet ben, kom ik gewoon terug. Dat is ook wel een beetje het doel, beter worden maar ook kijken hoe goed ik ben. Het zal hoe dan ook een mooi avontuur zijn.”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook