Internationale eretitel voor Edamse kunstenares

Internationale eretitel voor Edamse kunstenares

The Edamse kunstenares Nan Mulder is in Yekateringburg in Rusland de eretitel van ‘International Mezzotint Ambassador’ toegekend. De bijbehorende oorkonde en speldje werden uitgereikt door Nikita Korytin, director van het Museum van Schone Kunsten van deze stad. Een Luxemburgse en Russische kunstenaar kregen deze titel ook.

Dit gebeurde tijdens het IV Internationale Mezzotint Festival, een grote internationale gebeurtenis met vele exposities en festiviteiten, die om de twee jaar plaatsvindt in Yekaterinburg. In 2015, tijdens het III International Mezzotint Festival was Nan Mulder ook al uitgenodigd om naar Rusland te komen en deel te nemen aan de jury die de prijzen toekende.

Zeer tijdrovend
De mezzotint is een moeilijke grafische techniek waarbij op een ruw gemaakte koperplaat van donker naar licht wordt gewerkt. Juist omdat het een zeer tijdrovende techniek is, zijn er een beperkt aantal grafische kunstenaars die op deze manier werken. In Nederland zijn er slecht een stuk of zes. Nan Mulder heeft de mezzotint indertijd in Polen geleerd. Vooral in Asia en het verre Oosten is deze techniek nog populair, al heeft ieder land wel een aantal vertegenwoordigers. Zo werden uit de inzendingen voor het Festival dit jaar de beste 99 mezzotint kunstenaars van de wereld geselecteerd en zij kwamen uit 33 verschillende landen. In de huidige expositie, die tot eind oktober duurt, vertoont Nan Mulder vier grote prenten. Na 30 jaar in het buitenland te hebben gewoond, verhuisde zij in 2013 van Edinburgh naar Edam. Nan Mulder is lid van Kunstenaars Vereniging Bergen en van de Grafiekgroep Bergen.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook