Gezondheidsmarkt: zinnig en vol oplossingen

Gezondheidsmarkt: zinnig en vol oplossingen

De Gezondheidsmarkt van afgelopen zaterdag in de Kennedyschool in Volendam laat zien hoe breed het aanbod aan zorg is, mede bedoeld om mensen langer thuis te laten wonen. De markt vormt een mooie combinatie van praktische hulpmiddelen, adviezen over voeding, welzijn en gezondheid, begeleiding bij kanker (Huis aan het Water), een demonstratie van een zorgrobot, en voorlichting van de regionale brandweer, die laat zien wat je doen moet bij brand of rookoverlast.

Margreet Kwakman-Greuter werkt voor de Zorgcirkel, een van de organisaties die zich dagelijks inzet om senioren te begeleiden, te helpen of voor te lichten. Ook de mensen van de Zorgcirkel doen er alles aan om ouderen zo lang als mogelijk is thuis te laten wonen. “Daar zijn inmiddels zo veel hulpmiddelen voor dat dit heel goed mogelijk is.”

En ook woningbouwverenigingen spelen steeds meer in op senioren. Daarnaast zijn er tal van organisaties die zich richten op goede en gezonde voeding, bewegen, geestelijk welzijn en hulpmiddelen om het lichaam te ondersteunen.

Een robot van Evean kan niet alleen contact maken met mensen, maar wordt ook steeds meer ingezet bij bewegingsoefeningen of activiteiten als zang en dans. Een medewerkster vertelt dat de robot mensen niet afschrikt. “Over het algemeen vertedert deze zorgrobot mensen. Het is een aanvullende techniek die helpt bij de dagbesteding of bij revalidatie.”
Ook CBW Edam-Volendam is in gesprek met Evean over de inzet van de robot tijdens bepaalde activiteiten. “Het is niet bedoeld om mensen te vervangen, maar werkt echt aanvullend.”

De Gezondheidsmarkt heeft er deze zaterdagmorgen goed de loop in. Mensen uit de gehele gemeente weten de weg naar de Kennedyschool te vinden.  Een Edamse vertelt: “Ik ben hier om me te oriënteren hoe ik meer veiligheid in huis kan krijgen. Ik ben sinds enkele jaren alleen en ik zie dat er mooie oplossingen zijn in het geval ik thuis onwel wordt of val. Of als er ’s avonds nog wordt aangebeld. Op een scherm zie je direct op het een bekende is of niet!”

Ludiek en nuttig is het werk van de dames van de cursus ‘Grip en Glans’. Hier leer je meer over je innerlijke krachten en verlangens, bedoeld om mensen geestelijk sterker en gelukkiger te maken.

Maar ook een massage of thuiskapper, een modewinkel aan huis; er is veel mogelijk! Alles bedoeld om gelukkig en gezond te blijven, met de eigen woning als veilige basis.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook