Gemeentebestuur bezorgt om gevolgen komst extra elektrische bussen

De komst van meer elektrische bussen heeft ruimtelijke en infrastructurele gevolgen. Met name busstation Edam, waar momenteel via buslijn 316 gereden wordt met elektrische bussen, is te klein om de gevolgen van meer elektrische bussen te dragen.

Het gemeentebestuur meldt in een conceptbrief aan de Vervoerregio Amsterdam dat er extra elektrische bussen moeten worden ingezet in vergelijking met de oude dieselbussen. Dit zorgt voor capaciteitsproblemen op het busstation. Waar voorheen acht dieselbussen ingezet werden, zijn dat er nu tien (elektrisch).
De ruimte bij busstation Edam is zeer beperkt en de gemeente ziet geen mogelijkheden om verder uit te breiden of te verplaatsen.

De gemeente verzoekt de Vervoersregio met een voorstel te komen hoe de implementatie van Zero Emissie-materiaal op een goede manier tot stand te kunnen brengen.

De discussie is onderdeel van het Programma van Eisen van de nieuwe Openbaar vervoer-concessie Zaanstreek-Waterland 2022, die donderdag 4 juli in de gemeenteraad van Edam-Volendam behandeld wordt.

In een eerdere reactie verzag de Vervoersregio geen grote problemen. `Zero-emissie is 3% duurder is de inschatting. Wij gaan er vanuit dat de laadpalen en capaciteit van de accu´s dusdanig zijn dat er geen negatieve effecten optreden door de invoering van elektrische bussen.` In deze reactie werd niets gezegd over de capaciteit van het busstation.

De gemeente heeft naast de zorg over de beperkte capaciteit diverse punten ingebracht. De wens dat alle huidige haltes behouden blijven is al toegezegd. Ook blijven alle lijnen vanuit Edam richting Hoorn en Amsterdam behouden. Ook het behoud van buurtbussen lijkt gegarandeerd. Op hoofdlijnen is het gemeentebestuur dan ook positief.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook