Gemeente steunt initiatief plaatsing ‘struikelstenen’ Edam

Gemeente steunt initiatief plaatsing ‘struikelstenen’ Edam

Met een bedrag van € 2.760,- steunt het gemeentebestuur van Edam-Volendam een initiatief van het Comité 4 mei om 26 zogeheten struikelstenen (in het Duits Stolpersteine genaamd) te plaatsen bij diverse woningen in de Edamse binnenstad. De stenen verwijzen naar (Joodse) inwoners die uiteindelijk door de nazi’s zijn omgekomen in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het idee is al weer jaren oud en afkomstig van een kunstenaar uit Berlijn. Over de hele wereld zijn inmiddels tienduizenden kleine steentjes geplaatst voorzien van een messingplaatje met daarin de naam van de bewoners, geboorte- en sterfjaar èn de naam van het concentratiekamp gegraveerd.

Gedenktekens op trottoir
Gunther Demnig (1947) brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

2018
Meriam Ooteman, werkzaam op de afdeling bestuurssecretariaat Edam-Volendam, vertelt dat er de komende maanden een plan van aanpak wordt opgesteld. ‘Hierna zullen we de bewoners benaderen.’ De gemeente gaat er vanuit dat in de loop van 2018 de eerste steentjes geplaatst gaan worden. Uiteindelijk zullen ook de scholen in de gemeente betrokken worden bij het project.
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook