Filosofiecursus Spinoza in PX

De Theologisch-Politiek Verhandeling (1670) is dé tekst die Spinoza beroemd en vooral in eerste instantie berucht maakt in de Nederlandse Republiek en daarbuiten. In die tekst legt hij onder andere uit wat voor hem geloof, vrijheid en tolerantie betekenen. Dat werd hem niet in dank afgenomen en in 1674 werd het boek verboden. De Verhandeling werd genoemd ‘’ een boek gesmeed in de hel”’.                                                       

Maar is Spinoza’s tekst wel zo antigodsdienstig zoals toen werd beweerd en ook nog wel vandaag wordt aangenomen? En pleit Spinoza in zijn Verhandeling wel zonder meer voor de scheiding van kerk en staat?  Jos Scheren zal proberen in samenwerking met de deelnemers aan de cursus op deze en andere vragen een antwoord te geven.

Dr Jos Scheren is neerlandicus en filosoof. Hij gaf en geeft regelmatig filosofiecursussen die vaak ook Spinoza betreffen. Op dit moment is hij bezig de laatste hand te leggen aan een filosofische publicatie: Politieke Troost. Spinoza in de 21ste eeuw.

De cursus bijeenkomsten zijn op woensdagavond van 19.30 tot 21.00 uur (4, 11, 18  en 25 september.). Aanmelden is noodzakelijk. Pim.meeder88@gmail.com
Kosten: € 25,-. Locatie: Pius X Volendam. De plekken zijn beperkt maximaal 20 deelnemers, de cursus kan doorgaan bij minimaal 12 aanmeldingen.
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook