De verbouwing van Nieuwehaven 44

De verbouwing van Nieuwehaven 44

“Dit is het soort huis waar we van droomden!”

Ze wilden de stad verlaten, dat was zeker, het liefste een huisje ergens ten noorden van Amsterdam. Toen Alexandra Broeder en Willemijn Zevenhuijzen aan de Nieuwehaven gingen kijken, wisten ze zeker dat dit hun plekje zou gaan worden. “Dit past gewoon helemaal bij ons, we zijn echt trots op de plek waar we nu wonen.”

“Ik wilde heel graag Amsterdam uit”, vertelt Alexandra Broeder. “We woonden in de Jordaan en ik werd gek in de stad. Altijd de herrie. Ik kreeg gewoon geen lucht meer. Vorig jaar zomer zijn we gaan zoeken, we zijn eigenlijk meteen in Edam gaan kijken.”

Haar partner Willemijn Zevenhuijzen stapte het huisje aan de Nieuwehaven binnen en wist meteen dat dit hun plekje moest worden. “Eigenlijk is alles bizar snel gegaan, zeker als je bedenkt hoe de huizenmarkt is. Ik denk dat het een combinatie is geweest van de zomerperiode en het feit dat dit huis er precies een beetje tussenin valt. Voor starters is het al snel te klein als er kinderen komen en daarbij moest er gewoon heel veel aan gebeuren. Omdat we zo gecharmeerd waren van het huisje had ik de bewoner een brief gestuurd. Dat we hier echt heel graag wilden wonen, maar dat we wel gingen zakken in de prijs. Tegen al onze verwachtingen in, ging hij akkoord. Uiteindelijk denk ik dat het gewoon een kwestie was van het juiste moment op de juiste plek. Achteraf besef ik me dat we heel veel geluk hebben gehad.”

Gezin met 10 kinderen
De woning stamt uit 1900, toen woonde er een gezin met 10 kinderen. In de jaren 60 zijn die eruit gegaan en is de woning verbouwd, met verlaagde plafonds en opgedeeld in aparte ruimtes. Alexandra: “Omdat er jarenlang niets gedaan was, moest nu eigenlijk alles aangepakt. De fundering was gelukkig wel goed, maar alle muren en plafonds zijn eruit gehaald, na vier lagen hebben we een eikenhouten balkenplafond gevonden. Omdat we alles hadden opgebroken, hebben we de indeling helemaal zelf kunnen bepalen. Aan de achterzijde hebben we openslaande deuren naar de tuin gemaakt en de keuken geplaatst. In eerste instantie dachten we om de badkamer naar boven te doen, maar we hebben die onder de trap beneden gemaakt, dat is anders toch loze ruimte.”

Verrassing
Tussen de keuken aan de achterkant en de voorzijde is een tussenblok gebouwd. Aan de keukenzijde is de ingang voor de badkamer en aan de voorkant is een trap in twee niveaus met daartussen het toilet. “Tijdens het slopen hebben we eigenlijk alleen twee weggemoffelde mooie deurtjes gevonden, die gaan we voor de badkamer en het toilet hergebruiken.”

Creatieve aannemer
In november was alles rond en 1 maart zijn ze verhuisd. “Dat is best snel, ik hoor nu van veel vrienden dat ze al langer dan een jaar op zoek zijn naar een aannemer of heel lang moeten wachten. We hebben veel mazzel gehad met onze aannemer, dit is natuurlijk maar een klein project. Hij is afkomstig uit de kunstwereld, hij is dus niet alleen heel handig maar kan ook echt creatief meedenken. Ons huisje is niet groot, daarom wilden we het graag een beetje speels houden” Het slopen hebben ze zelf gedaan, met behulp van vrienden. De rest door de aannemer, er zijn nog wat kleine projecten zoals het schilderen die ze zelf willen gaan oppakken.

Aanrommelen
“Het doel was om alles bewoonbaar te maken en na de verhuizing verder te gaan, maar sinds we hier wonen hebben we eigenlijk niets meer gedaan. Willemijn is wel in de tuin aan de slag gegaan, gewoon omdat ze dat leuk vindt. Deze zomer zijn we allebei vrij en dan gaan we rustig verder. Ik kijk uit naar het aanrommelen, gewoon het in huis bezig zijn. Dat vond ik tijdens de verbouwing ook heel leuk, tot mijn eigen verbazing. Het is ook niet erg dat het nog niet af. Dat mag ook gewoon groeien. Van nature ben ik ongeduldig, dus ik dacht dat ik daar heel veel moeite mee zou hebben, maar dat is niet zo.”

Vintage
“Het is eigenlijk gewoon ons droomhuis. Het soort huisje waar ik altijd al wilde wonen. Er is ook zoveel dat het nog leuker maakt: het tuintje aan de achterkant en het wonen aan het water. Ook het feit dat we het helemaal eigen hebben kunnen maken. Komende zomer gaan we lekker langs marktjes en vintagewinkeltjes om meubels te zoeken om de inrichting helemaal eigen te maken.”

Thuis in Edam
Ze voelen zich al goed op hun plek in Edam. “We voelen ons echt welkom. We hebben hele fijne hulpvaardige buren en iedereen reageert leuk op onze verbouwing. Omdat het al zo thuis voelt, is het niet moeilijk om het nu even te laten. Soms vergeet je dat er nog zoveel niet af is. Het voelt gewoon al zo goed. Anders dan onze huurwoning in Amsterdam is dit echt een huis waar we voor gekozen hebben. Dit past bij ons. Het huis maar ook de inrichting, we zijn echt trots op de plek waar nu wonen.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook