De bouw van Oorgat 92 – de vroegere winkel van Hendrik van Essen

De bouw van Oorgat 92 – de vroegere winkel van Hendrik van Essen

Op de plek van de oude groentewinkel van Hendrik van Essen aan het Oorgat hebben Johan Taam en Nathalie Brommersma een nieuw huis laten bouwen. Eigenlijk houden ze niet van nieuw, dus hebben ze zoveel mogelijk oude materialen hergebruikt. En de oude schuur in de tuin laten ze gewoon staan. “We zien wel wat we daarmee gaan doen.”

“We wilden geen huis dat aanvoelt als een nieuwbouwhuis,” vertelt Nathalie Brommersma. “Alles wat bewaard kon blijven, hebben we teruggegeven aan het huis. Helaas waren alle balken verrot, maar de stenen van de voorgevel konden we wel goed gebruiken.” De oude voorgevel van het pand is met beleid gesloopt. “Alle stenen zijn achterin de tuin gelegd en Johan heeft ze stuk voor stuk afgebikt. Door Davey Berkhout zijn ze weer opgemetseld.” De gele stenen muur is ruim acht meter hoog en volledig in zicht dankzij een vide tussen de woonkamer boven en de keuken beneden. Er is een deel afgegraven van de tuin zodat hier een verdieping is ontstaan. Daar is de keuken gekomen met openslaande deuren naar buiten en een doorgang naar de schuur in de tuin. “Wat we met de schuur gaan doen weet ik nog niet, voorlopig niets. Er komt vanzelf wel iets voor, dat is een organisch proces.”

Eén groot raam
Dat de woonkamer boven moest komen, was van meet af aan duidelijk. “Natuurlijk wilden we het uitzicht de Zeevang in vanuit onze woonkamer, maar het was wel spannend of dat echt ging lukken. Of we over de bebouwing van de Coen de Koninglaan konden kijken. In het oude huis zat boven een slaapkamer en ik heb op de grond gelegen om door het raampje te turen of het zou lukken. Toen tijdens de bouw het plafond in de keuken geplaatst werd, zijn we meteen gaan kijken. Er zat nog geen dak op, maar we stonden daar wel even te genieten, het was gelukt. De architect wilde drie ramen, maar het is op ons verzoek één groot raam geworden, als een schilderij. Het resultaat is prachtig en van dat uitzicht krijg je gewoon geen genoeg. Ik weiger dan ook om gordijnen op te hangen. Als je daar zit op zondagochtend met een kop koffie terwijl je wegkijkt over de polder, dat is gewoon meditatie.”

Oude toonbank
Het is natuurlijk een nieuw huis, maar gelukkig is er op internet van alles te vinden. “Van oude eiken balken hebben we een trap ontworpen van de hal naar de woonkamer. Die is op maat gemaakt door de aannemer, allemaal handwerk. Het maakt uiteindelijk wel het verschil vind ik, dat niet alles helemaal nieuw is.” De stenen uit de tuin zijn hergebruikt in de steeg. Ook de oude toonbank uit de winkel is bewaard gebleven. “Ik weet nog niet precies wat ik er mee ga doen, maar hij krijgt een mooi plekje. Tussen het winkelgedeelte en de schuur hing een klein art deco lampje. Dat heb ik ook meegenomen en weer op precies dezelfde plek boven teruggehangen. Hij geeft niet veel licht, maar daar gaat het ook niet om.” Naast de woning heeft de moeder van Johan beneden een appartement. Boven aan de voorkant zijn de slaapkamer van de dochters. “De meiden hadden drie wensen: een bed, een tv en een inloopkast, dat hebben ze gekregen.” De slaapkamer aan de achterkant heeft een prachtig uitzicht over het water.

Mooi licht
De aannemer voor het project was Jan de Boer. “Een vriend van Johan, die wilde het graag voor ons bouwen. Hij heeft de hele zomer doorgewerkt, daarom is het ook zo snel gegaan.” Het huis heeft zover als mogelijk hetzelfde uiterlijk gekregen zoals het was. “De kap en de grote houten deuren in het schuurgedeelte hebben we laten terugkomen. De houten deuren staan nu open met een raam, dat geeft mooi licht en een vriendelijk uiterlijk. De stenen zijn bewust niet zo opvallend, zodat het mooi past in het geheel. Soms zie ik visite die voor het eerst komt kijken gewoon langsrijden omdat ze het niet doorhebben dat dit een nieuw huis is.” Niet alles is gebleven zoals het was, voorheen hadden de panden twee nummers: 92 en 94, maar nummer 94 is komen te vervallen.

Van gas af
“Het is absoluut geworden wat we voor ogen hadden,” vertelt Nathalie. “Natuurlijk zijn er kleine dingen: een stopcontact te weinig of op een verkeerde plek. Ik moet er ook nog aan wennen dat we van het gas af zijn, het is soms zoeken hoe je de temperatuur optimaal krijgt en er staat in het kantoor een gigantische boiler van 300 liter water. Maar het is een geweldig huis geworden. Voorafgaand aan dit alles was voor ons het belangrijkste dat het een huis zou worden waar iedereen zich thuis voelt. Dat is gelukt. We zijn hier op 22 december komen wonen en op de 25ste zaten we hier met alle kinderen kerst te vieren. Het was koud, want de warmtepomp deed het niet, het keukenblad was nog niet geleverd en er zat nog geen vloer in, maar we zaten hier samen om tafel. Daar gaat het om!” 




BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook