Cursus Wereldzee├źn

Als Vasco da Gama voor Portugal en Christoffel Columbus voor Spanje per schip de wereld gaan ontdekken, volgen andere zeemachten in het kielzog om te delen in die heroïek. Niet alle machthebbers stelden dezelfde prioriteit.

Voor Karel V was het van belang om het christendom naar Meso-Amerika te brengen. Daar maakten franciscaner monniken op vernuftige wijze gebruik van inlandse religieuze rituelen, om ze naar christelijke leest om te buigen.

Voor de Republiek der Nederlanden kwam handel op de eerste plaats. Engeland had de ambitie om een wereldrijk te stichten, terwijl Frankrijk de cultuur uitdroeg in ruil voor exotische dromen.

Gedurende de cursus komen er tal van vragen op zoals: hoe komt die gestucte fiets aan de gevel van een Nigeriaans pakhuis, of, wat doet Roodkapje in het weefsel van Indonesische sarongs? Er is volop culturele uitwisseling tussen Europa, Azië, Afrika, Amerika en Australië. Een vloed van ideeën stroomt de samenleving binnen die tot nieuwe beeldvorming leidt. Het modernisme in de kunst, architectuur, literatuur, muziek en dans kon onmogelijk ontstaan zonder al die inspirerende contacten.

Op zoek naar het positieve van dit tijdperk, maar bewust  van de negatieve kanten ervan, komt vooral de gedachte op dat mensen meer met elkaar verbonden zijn dan ooit, dat er internationaal wordt samengewerkt en dat wereldvrede het nieuwe streven is.
Start: dinsdagmiddag 25 september van 13.45 tot 15.30 uur, niet in week 43. De Burghwall, Achterhaven 89, Edam. Docent: Tine Sijm, kunst- en cultuurhistoricus, Informatie, aanmelding of brochure: e-mail sijm.t@quicknet.nl / tel. 501 837 (inspreken kan ook).
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook