Buurt lijkt woningbouwplan Oorgat goed te ontvangen

Buurt lijkt woningbouwplan Oorgat goed te ontvangen

Als een soort van preview toonde Michiel van Fastenhout van ontwikkelaar Seafast BV zaterdagmorgen de eerste sfeerimpressies van het nieuwe woningbouwplan aan het Oorgat. Op de plek waar nu nog loodsen staan en op het voormalige terrein van Corba Watersport komen in totaal 26 woningen. Woningen met een industriële uitstraling.

Van Fastenhout wilde met de presentatie de reacties van omwonenden peilen. Al dan niet met enkele aanpassingen zal de ontwikkelaar vervolgens eind 2017 een definitief plan indienen bij de gemeente Edam-Volendam.

‘Beetje koel’
Het ontwerp is geïnspireerd door de bestaande panden en legt een relatie met schepen, scheepsbouw en het water. Veel aanwezigen moesten in eerste instantie even door de industriële uitstraling van de panden heen kijken. “Beetje koel en weinig groen”, hoorde je her en der.
Maar nadat Michiel van Fastenhout uitleg had gegeven en de beelden iets waren bezonken, nam de lof toe.

Starters
“Ook wel weer mooi en goed dat er niet opnieuw een soort van villaparkje voor terugkomt”, klonk het. “En goed dat er ook starterswoningen komen!”, was de mening van een buurvrouw.
Sowieso was dat de teneur: het wordt een wijkje voor jong en oud en dat is prima. “Eigenlijk is dit best stoer en gedurfd”, klonk het verderop.

Verbreding weg
Wat ook goed werd ontvangen is de verbreding van de weg. De eerste loodsen komen zo’n zeven meter meer richting het water te liggen. Een oplossing om zodoende voldoende openbare parkeerplaatsen te creëren. In totaal komen er 36 extra parkeerplaatsen bij, vertelde de Edamse ontwikkelaar.

Veel hout
Hoewel alle panden gesloopt worden, komen de bestaande panden terug in vormtaal en uitstraling. Met bijna dezelfde hoogtes en gemaakt van materiaal dat het industriële verleden eert. Zoals staal, glas en heel veel (gepotdekseld en niet geschaafd) zwart hout.

In de eerste twee grote loodsen komen in totaal elf appartementen. In de loodsen die daarnaast staan komen zes gezinswoningen en een starterswoning en op het terrein van de Corba komen de duurste huizen te staan.

Gezamenlijke steiger
Een steiger langs het water is voor algemeen bewonersgebruik en in eerste instantie worden de tuinen aan de achterzijde niet gescheiden door schuttingen of muren. “Dat past niet in de sfeer.”

Appartementen variëren van 90 naar 110 tot 220 vierkante meter. Her en der is een balkon ingetekend.

Gasvrij
Alle woningen worden gasvrij gebouwd en voorzien van een warmte-win-installatie. “We zijn nog aan het onderzoeken of we stroom via zonnepanelen gaan opwekken of dat het reguliere elektriciteit wordt.”

Ook de globale prijzen zijn al bekend. Kleine appartementen gaan zo’n 2,5 ton kosten en de grootste woning zal uitkomen op een prijs van rond de 7,5 ton.

Geen zonverlies
Van Fastenhout benadrukte dat de opzet er voor gezorgd heeft dar er geen zonverlies ontstaat voor de huidige bewoners aan de overzijde van de straat. En dat er voorafgaand aan de bouw een flinke grondsanering zal plaatsvinden. Hierna zal de grond worden ‘ingepakt’. Hoe de tuinen uiteindelijk worden ontworpen is nog een discussiepunt. “De gemeente wil het project neerzetten in een soort van parkachtige omgeving. Daar wordt nog over gepraat.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook