Autocentrum Boerlage – Gewoon zo verder

Autocentrum Boerlage – Gewoon zo verder

Bij Renault Boerlage kennen ze hun klanten bij naam. Een garage die bewust kleinschalig is, zonder afbreuk te doen aan de hedendaagse eisen in de autobranche. Johan en Julia Boerlage werken samen met hun zoon Jasper en zijn vrouw Mariska, waarvan de jongste dochter regelmatig in de box achter de receptie zit. Ze hebben drie dochters, dus als ze ouder zijn, zullen ze zeker ook in de zaak zijn. Een bedrijf dat er trots op is om familie te zijn.

Het autobedrijf is opgericht door Johan Boerlage samen met zijn vrouw Julia. Op termijn is het de bedoeling dat ze het rustiger aan gaan doen nu ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Zoon Jasper zal samen met zijn vrouw Mariska de garage voortzetten. “Het feit dat we een familiebedrijf zijn, is heel belangrijk,” vertelt Jasper Boerlage. “Je laat iets van jezelf zien en dat wordt gewaardeerd.”

Gek van Renault
Ze begonnen als een vrije garage maar zijn nu verbonden aan Renault. “Met de huidige complexiteit van auto’s is het bijna niet haalbaar om nog een vrije garage te zijn. Nu ken je de auto’s van a tot z en kun je er ook echt iets mee. Wij hebben ook altijd de steun van Renault achter ons. Doordat wij officieel erkend reparateur Renault zijn, zijn we wel nog eigen baas.” De keuze voor het merk is niet toevallig, de liefde zat er van kinds af aan al in. “Mijn eerste auto, een Renault 11 Turbo, heb ik nog steeds en staat helemaal opgeknapt in de showroom. Ik heb ook nog andere types staan. Als je maar lang genoeg wacht, ben je straks de laatste die er eentje heeft, dat is natuurlijk wel heel erg leuk.”

Cotech
Een grote verandering van het afgelopen decennium is dat auto’s meer elektronica bevatten en zoveel slimmer zijn. Jasper: “Het is vergelijkbaar met de telefoons, vroeger kon je daarmee bellen en sms’en, nu kun je er bijna alles mee doen.” Voor de automonteur is daardoor de uitleesapparatuur onmisbaar geworden. “De foutmeldingen die je uitleest geven alleen een richting aan waarin je moet zoeken met behulp van een foutcode. Het is niet zo dat je dan direct weet wat er aan de hand is. Dankzij alle kennis van de trainingen en je ervaring kun je de oplossing vinden.” Julia vult aan: “Vanuit Renault heeft Jasper een opleiding gehad tot cotech, dan heb je  alle interne cursussen gedaan. Het is ook de bedoeling dat de kennis weer wordt doorgegeven aan de mensen binnen het bedrijf.”

Schoon rijden
Het elektrisch rijden is de laatste jaren in een stroomversnelling terechtgekomen. Renault biedt vier modellen vertelt Jasper: “Als je een elektronische auto koopt van Renault is de accu op een leasebasis. Bij elektrisch rijden betaal je geen wegenbelasting en de prijs van de lease is ongeveer hetzelfde bedrag. Bij een accu krijg je, ongeacht het verbruik, naar verloop van tijd te maken met interne veroudering. Het moment dat de accu beneden een grenswaarde voor functionaliteit komt, wordt deze door de dealer vervangen. Een dure reparatie maar omdat hij geleased wordt, heb je hier geen last van.” Wat de toekomst betreft is het nog onduidelijk waar het verschil gemaakt gaat worden meent Jasper: “Volgens mij kan er ook veel winst gemaakt worden in de verdere ontwikkeling van biobrandstoffen of waterstof.”

Word automonteur!
Omdat de techniek steeds complexer wordt, zijn er regelmatig cursussen te volgen. Wat hier opvalt is de gemiddelde leeftijd van de collega’s. Jasper: “Er is sprake van vergrijzing in de automobielbranche. Het is op dit moment een groot probleem dat er geen goed personeel te vinden is. Dat gaat in het onderwijs al mis, ik heb het gevoel dat wat ze leren op school niet overeenkomt met de praktijk. Er is jarenlang gezegd dat je vooral moest doorleren. Als je dat gedaan hebt, kies je een andere vakrichting. Het is nu 5 voor 12 dat we zeggen: word automonteur, zorg dat je weer vieze handen krijgt, dat moet je doen! We hebben gelukkig een topmonteur, maar wij zijn  op zoek naar meer mensen. Die vieze handen vallen trouwens tegenwoordig wel mee, dat was iets van vroeger.”

Overname
De overname door Jasper en Mariska zal voor de klanten niet veel veranderen. “De administratie is voor een groot deel al overgenomen door mijn schoondochter,” vertelt Julia. Jasper vult aan: ”Of mijn vader er echt mee zal stoppen vraag ik me af. Als het druk is kan hij altijd even helpen, maar het zit er natuurlijk ook gewoon in. Ik zeg ook regelmatig dat ik wel eens een zaterdag vrij wil, maar je bent het zo gewend dat je toch maar weer even iets gaat doen.” Jasper en zijn vrouw willen vooral doorgaan zoals ze dat nu doen. “We kennen de klanten bij naam, ze zijn hier geen nummer, dat blijft zo. Ook blijven we een van de goedkopere Renaultdealers van Nederland, voor hetzelfde werk. Klanten worden door ons op de hoogte gehouden van de kosten en we overleggen alles, we zijn heel open. Er is niets dat we echt anders willen gaan doen, als het goed is, waarom zou je het dan veranderen?”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook