Ariën van Waterland in tentoonstelling ‘Prisma Edam’, Edams Museum

Ariën van Waterland in tentoonstelling ‘Prisma Edam’, Edams Museum

In het Edams Museum zijn tot en met 28 oktober recente aanwinsten te zien in de veelzijdige tentoonstelling ‘Prisma Edam’. De stad Edam met haar inwoners staat in de tentoonstelling centraal. Niet alleen worden schilderijen en tekeningen van twaalf kunstenaars belicht, ook keramisch werk van de firma FRIS is vertegenwoordigd, een kleurrijke schouwspiegel van het Hoogheemraadschap  Hollands Noorderkwartier en een voorzittershamer van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen.

In dit stukje kort aandacht voor de vorig jaar overleden flamboyante Edamse kunstenares Ariën van Waterland (geb. Adri Mulder, 1934-2017). Het Edams Museum kreeg na haar overlijden een aanzienlijk deel van haar grote oeuvre in het bezit. Ariën is met het grootst aantal kunstwerken in deze tentoonstelling vertegenwoordigd.

De bereisde Van Waterland richtte zich in haar werk voornamelijk op het schilderen en tekenen van portretten en het vastleggen van landschappen. Op een van de wanden in de tentoonstelling hangen zes van haar pen- en penseeltekeningen: een landbouwwerktuig, hond ‘Wazan’, twee kinderportretten en twee stadsgezichten. In een grote vitrine worden een aantal opengelegde schetsboeken getoond. Twee van deze schetsboeken zijn op Curaçao tot stand gekomen.

Sinds haar vestiging in Edam in 1970 voerde Van Waterland actie voor het behoud van de historische binnenstad. Zij kwam daardoor in contact met gemeenten als Zaandam, Den Haag en Rotterdam, waarvoor ze oude stadskernen vastlegde. In 1990 kwam ze, voor het laatst, in actie voor architectuur, dit keer voor vervallen landhuizen op Curaçao. Ze verbleef er de hele maand december en maakte vele schetsen. De Curaçaose Tafelberg, getekend op 14 december 1990, vult twee pagina’s van een schetsboek in het midden van de vitrine. Rechtsonder in de vitrine een opengeslagen schetsboekje met een tekening van een monumentaal donkergroen Curaçaos pand. ‘Penstraat’ staat erbij gekrabbeld, een oude chique straat in Willemstad.

Vier jaar na haar reis naar Curaçao werd in de openingsspeech van de tentoonstelling ‘Koeien, koppen, Curaçao’ in het Molenmuseum in Koog aan de Zaan gezegd dat Van Waterland voor de toekomst grootse plannen had. Zij wilde namelijk Nederlandse koloniale resten vastleggen in Amerika, Indonesië, Zuid-Afrika én op Curaçao. Een tweede reis naar het eiland Curaçao bleef echter uit.

Prisma Edam is tot en met 28 oktober te zien in de locatie Het Oude Stadhuis Damplein 1 van dinsdag tot en met zondag 13 – 16.30 uur, evenals op feestdagen. Evenementendagen onder voorbehoud. Voor meer informatie: www.edamsmuseum.nl en tel.: 372 431.
Door: Julie Hengeveld-conservator
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook