Acht appartementen Schepenmakersdijk in eindfase

Acht appartementen Schepenmakersdijk in eindfase

Het heeft van koop tot sleutel straks ruim drie jaar geduurd. De bouw van acht appartementen in de voormalige kantoorpanden van het Hoogheemraadschap aan de Schepenmakersdijk in Edam. Eind dit jaar vindt de overdracht plaats.

Lang werd het project opgehouden als gevolg van rechtszaken. Ingezet door de architect van de panden, inwoner Tjeerd Dijkstra. Die ontwierp de panden in 1975. Dijkstra vindt dat de projectontwikkelaar onvoldoende rekening heeft gehouden met de wijze waarop de architectuur opgaat in de historische bebouwing; schaal, routing en samenhang met de openbare binnenhoven vormen essentiële elementen van het ontwerp.
De zaak liep op tot aan de Raad van State. Die stelde de voormalige Rijksbouwmeester niet in het gelijk.

Verkoop in 2015
Uiteindelijk kon aannemer Klies en Jozef uit Volendam verder met de werkzaamheden. Frank Koning vertelt dat op dit moment volop wordt gewerkt om de woningen voor het einde van dit jaar op te leveren. Op en af is er twee jaar lang gewerkt in en rond de panden. De toekomstige bewoners hebben langer moeten wachten. Zij waren al eind 2015 eigenaar van de beoogde nieuwe woning.

Oplevering
De acht appartementen vormen samen het zogeheten Heemraadshof. De woningen zijn in 2015 tussen de € 175.000 en € 229.000,- op de markt gebracht. De acht appartementen zijn verdeeld over drie verdiepingen: drie appartementen op de begane grond, drie appartementen op de eerste verdieping en twee appartementen op de zolder verdieping. Elk appartement beschikt over een ruime woonkamer en twee slaapkamers. Op schilderwerk na worden alle woningen compleet opgeleverd.

Ontwikkelaar onbereikbaar
Wat er verder met de overige panden gaat gebeuren is nog steeds niet duidelijk. Ontwikkelaar Lex Beumer is structureel onbereikbaar. Meerdere ideeën zijn inmiddels de revue gepasseerd. Wonen zal waarschijnlijk de belangrijkste component blijven. Of het vergadercentrum, dat momenteel gehuurd wordt door de gemeente Edam-Volendam, ook verandert van functie is vooralsnog niet duidelijk.

Gebrek aan onderhoud
Ook bij de gemeente is niet bekend hoe het verder gaat. Onder inwoners zijn er wel zorgen over de staat van het monumentale complex. Lekkende goten, afbladderende verf, niet of matig onderhouden tuinen. Sinds het vertrek van het Hoogheemraadschap (medio 2011) is de staat van het complex langzaamaan verslechterd.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook